Deskundig advies Wij denken graag met u mee
Oog voor duurzaamheid Wij helpen u verduurzamen
Hulp bij storingen Wij staan 24/7 voor u klaar

WKK

Warmtekrachtkoppeling (WKK) is de gecombineerde, gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit.

Met de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de brandstof wordt via een dynamo elektriciteit opgewekt. Met de warmte die dan overblijft kunnen ruimtes worden verwarmd. Een WKK is een slimme manier om warmte en elektriciteit te produceren, waarbij de gebruikte brandstof efficiënter wordt gebruikt.

Een CV-ketel produceert warmte, waarvan een deel verloren gaat. Door de CV-ketel te vervangen voor een warmtekrachtkoppeling, kan deze afvalwarmte ingezet worden voor het opwekken van een beperkte hoeveelheid elektriciteit. Deze kleinschalige toepassing van WKK wordt ook wel micro-WKK genoemd. Naast micro-WKK zijn er ook varianten die grootschaliger werken, zoals mini-WKK (utiliteitsbouw), WKK (tuinbouw, ziekenhuizen) en grootschalige WKK (stadsverwarming, industrie).

Mini-WKK

Een belangrijke sleutel in het verduurzamen van de gebouwde omgeving ligt in het omlaag brengen van het aardgasverbruik. Dit kan via installatiemaatregelen, waarbij nieuwe installaties worden ingezet om de warmte zo efficiënt mogelijk op te wekken. Voor nieuwbouw heeft de ontwerper veel keuzevrijheid om een energie-efficiënte installatie in te zetten. Maar in de bestaande bouw is dat anders. In de bestaande bouw is in veel gevallen mini-wkk inzetbaar.

WarmteKrachtKoppeling

WKK staat voor WarmteKrachtKoppeling: een verwarmingstechnologie die de productie van elektriciteit combineert met het nuttige gebruik van warmte. De mini-wkk is een betrouwbare en bewezen techniek die is in te zetten in verschillende toepassingen, zoals utiliteit en collectieve woningbouw.

Voordeel van WKK

Het grote voordeel van wkk ten opzichte van andere systemen is de gelijktijdige opwekking van warmte en elektriciteit, waardoor de brandstof op een uiterst efficiënte manier wordt gebruikt en hoge rendementen worden behaald. De mini-wkk wordt in de meeste gevallen gebruikt voor het efficiënt invullen van de warmtevraag, maar inzetten voor de koelvraag kan ook. Door deze koelmogelijkheden is de mini-wkk ook in de zomer inzetbaar. Dit betekent een maximalisatie van draaiuren, milieuwinst en economische opbrengst.

Meer informatie?

U bespaart met WKK aanzienlijk op uw energiekosten en u realiseert een flinke reductie van de CO2-uitstoot. U kunt zich door ons laten adviseren, zodat u de verwarmingsinstallatie krijgt die het beste binnen uw bedrijf past.

Micro-WKK

De HRe-ketel, ook wel Micro-WKK genoemd, is de opvolger van de HR-ketel. Hij verbruikt minder energie dan een HR-ketel en is dus minder belastend voor het milieu (werking). De HRe-ketel werkt eenvoudig: in de centrale zit naast een HR-ketel ook een kleine motor. De motor drijft een dynamo aan die elektriciteit opwekt. De warmte die hierbij vrijkomt verdwijnt niet, maar wordt opgeslagen in een boiler, direct gebruikt voor de centrale verwarming of om water te verwarmen. De elektriciteit wordt direct gebruikt in het huishouden. Er gaat dus niets verloren waardoor het totaalrendement van de HRe-ketel hoog is. Vijf kenmerken van de HRe-ketel:

  • Compacte krachtcentrale voor in huis
  • Wekt elektriciteit en warmte op
  • Zuinig, minder belastend voor milieu
  • Hoog rendement
  • Techniek wordt al jaren gebruikt in de industrie en de tuinbouw

 

Neem gerust contact op voor meer informatie:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen

Informeer mij vrijblijvend