Neem contact op via

0519 - 82 00 00
Deskundig advies op maat
24/7 hulp bij storingen
Passie voor duurzaamheid

0% BTW voor zonnepanelen op woningen vanaf 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 is er een wetsvoorstel aangenomen om het BTW-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen aan te passen van 21% naar 0%. Wat zijn de belangrijkste gevolgen hiervan? Wij hebben het voor u uitgezocht.

 

Voor wie is het 0% BTW-tarief van toepassing?

Het BTW-tarief geldt bij de levering en installatie van zonnepanelen op een woning. Hieronder vallen naast de woning zelf ook garages, schuren (bij de woning), serres en aanbouw. Ook op vakantiewoningen en bij de aanschaf van zonnepanelen voor bijvoorbeeld appartementencomplexen via een Vereniging van Eigenaren geldt het nieuwe BTW-tarief. Als u een nieuwbouwwoning koopt met geïntegreerde zonnepanelen geldt het btw-tarief van 21%.

Wat valt er onder levering en installatie?

Naast de plaatsing van de zonnepanelen vallen ook de aanleg van de kabel, montagemateriaal en de plaatsing van optimizers en omvormers onder het nieuwe BTW-tarief. Vinden er aanpassingen aan uw meterkast plaats in verband met de plaatsing van de zonnepanelen? Dan valt dit ook onder het nieuwe tarief. Voor werkzaamheden die niet direct te maken hebben met de plaatsing en levering van de zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld de versteviging van uw dak, geldt nog steeds 21% BTW.

Kan ik nog BTW-aangifte doen?

Omdat u per 1 januari 2023 geen BTW meer betaalt over de levering en installatie van uw zonnepanelen op/bij uw woning hoeft u geen BTW terug te vragen. Daarmee komt dus de BTW-aangifte te vervallen. Bent u ondernemer? Dan kunt u geen BTW meer terugvragen omdat u geen BTW betaalt.

 

Ben ik nog BTW-ondernemer?

Omdat u met zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij bent u voor de Rijksoverheid BTW-ondernemer. Blijft het vermogen van uw zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek en is uw jaaromzet onder de €1.800? Dan hoef u zich niet aan te melden bij de Rijksoverheid als BTW-ondernemer. Zit uw jaaromzet boven de €1.800? Meld u dan aan bij de Rijksoverheid als BTW-ondernemer om BTW-aangifte te doen. Ook voor ondernemers geldt dat u met uw zonnepanelen energie aan de energiemaatschappij levert. Dit moetue als bedrijf dus verwerken in de BTW-aangifte.

Wilt u uw woning verduurzamen?

ASN Installaties staat duurzaamheid hoog in het vaandel, daarom verkopen, installeren en onderhouden wij zonnepanelen. Wij kijken naar de beste oplossing voor uw situatie, om een zo hoog mogelijk rendement te creëren. Wilt u besparen op gas en/of elektriciteit en een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Neem contact op met onze adviseurs voor vrijblijvend advies op maat.

 

Vraag vrijblijvend persoonlijk advies aan

Vul onderstaand contactformulier in en ontvang vrijblijvend meer informatie over wat zonnepanelen voor u kunnen betekenenType dak:
* verplichte velden

Alle energiebesparende oplossingen onder één dak.

Informeer mij vrijblijvend