Neem contact op via

0519 - 82 00 00
Deskundig advies op maat
Oog voor duurzaamheid
24/7 hulp bij storingen

0% BTW voor zonnepanelen op woningen vanaf 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 is er een wetsvoorstel aangenomen om het BTW-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen aan te passen van 21% naar 0%. Wat zijn de belangrijkste gevolgen hiervan? Wij hebben het voor je uitgezocht.

 

Voor wie is het 0% BTW-tarief van toepassing?

Het BTW-tarief geldt bij de levering en installatie van zonnepanelen op een woning. Hieronder vallen naast de woning zelf ook garages, schuren (bij de woning), serres en aanbouw. Ook op vakantiewoningen en bij de aanschaf van zonnepanelen voor bijvoorbeeld appartementencomplexen via een Vereniging van Eigenaren geldt het nieuwe BTW-tarief. Als je een nieuwbouwwoning koopt met geïntegreerde zonnepanelen geldt het btw-tarief van 21%.

Wat valt er onder levering en installatie?

Naast de plaatsing van de zonnepanelen vallen ook de aanleg van de kabel, montagemateriaal en de plaatsing van optimizers en omvormers onder het nieuwe BTW-tarief. Vinden er aanpassingen aan je meterkast plaats in verband met de plaatsing van de zonnepanelen? Dan valt dit ook onder het nieuwe tarief. Voor werkzaamheden die niet direct te maken hebben met de plaatsing en levering van de zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld de versteviging van je dak, geldt nog steeds 21% BTW.

Kan ik nog BTW-aangifte doen?

Omdat je per 1 januari 2023 geen BTW meer betaalt over de levering en installatie van je zonnepanelen op/bij je woning hoef je geen BTW terug te vragen. Daarmee komt dus de BTW-aangifte te vervallen. Ben je ondernemer? Dan kun je geen BTW meer terugvragen omdat je geen BTW betaalt.

 

Ben ik nog BTW-ondernemer?

Omdat je met je zonnepanelen energie levert aan je energiemaatschappij ben je voor de Rijksoverheid BTW-ondernemer. Blijft het vermogen van je zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek en is je jaaromzet onder de €1.800? Dan hoef je je niet aan te melden bij de Rijksoverheid als BTW-ondernemer. Zit je jaaromzet boven de €1.800? Meld je dan aan bij de Rijksoverheid als BTW-ondernemer om BTW-aangifte te doen. Ook voor ondernemers geldt dat je met je zonnepanelen energie aan je energiemaatschappij levert. Dit moet je als bedrijf dus verwerken in je BTW-aangifte.

Wil jij je woning verduurzamen?

ASN Installaties staat duurzaamheid hoog in het vaandel, daarom verkopen, installeren en onderhouden wij zonnepanelen. Wij kijken naar de beste oplossing voor jouw situatie, om een zo hoog mogelijk rendement te creëren. Wil jij besparen op gas en/of elektriciteit en een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Neem contact op met onze adviseurs voor vrijblijvend advies op maat.

 

Vraag vrijblijvend persoonlijk advies aan

Vul onderstaand contactformulier in en ontvang vrijblijvend meer informatie over wat zonnepanelen voor u kunnen betekenenType dak:
* verplichte velden

Mis onze aanbiedingen en nieuws op het gebied van energiebesparing niet! Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

Informeer mij vrijblijvend