Neem contact op via

0519 - 82 00 00
Deskundig advies op maat
Oog voor duurzaamheid
24/7 hulp bij storingen

 

Het is vaak in het nieuws en er wordt veel over gedebatteerd: wat gaat er gebeuren met de salderingsregeling voor zonnepanelen? De wijzigingen zijn nog niet rond, maar leveren wel al veel vraagtekens op. Heb je zonnepanelen of wil je zonnepanelen aanschaffen? Wij hebben de veranderingen voor je op een rij gezet.

 

Wat is de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling wordt overtollige zonne-energie die je hebt opgewekt (en teruggeleverd aan het elektriciteitsnet) ingehouden op je energieverbruik per jaar. Op zonnige dagen leveren zonnepanelen meer elektriciteit op dan dat je woning of gebouw op dat moment nodig heeft. De overtollige stroom wordt dan aan het net gegeven. Op momenten dat de zon niet of minder schijnt (bijvoorbeeld 's avonds) lever je geen stroom, maar moet je juist elektriciteit afnemen. Aan het einde van het jaar kun je de stroom die je van het net afneemt verrekenen met je stroomrekening. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? dan krijg je geld terug.

Voorbeeld: Als je in de zomer 500kWh meer energie opwekt dan dat je verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Aan het einde van het jaar wordt de teruggeleverde energie door je energieleverancier ingehouden op je energierekening. Heeft een energieleverancier in een jaar 2000 kWh geleverd en heb jij 500 kWh teruggeleverd? Dan betaal je nog 1500 kWh aan de energieleverancier.

Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft?

Er zijn verschillende redenen waarom de overheid de regeling wil afschaffen.

Er is een fluctuerende prijs op basis voor afname en levering van stroom. Als de zon schijnt en er wordt veel energie teruggeleverd (zoals in de zomer) dan daalt de energieprijs, want er is veel aanbod van stroom. Op dit moment is er meer aanbod van stroom dan dat er vraag is, en wordt de energie op het net gezet. Op momenten dat er minder zonlicht is (zoals in de winter of ‘s avonds), is er weer meer vraag naar stroom en is de stroom duurder. Op dit moment is het prijsverschil enkel gunstig voor eigenaren van zonnepanelen.

De salderingsregeling zou ook een negatief effect hebben op het op piekmomenten overbelaste energienetwerk. Zo wordt er bijvoorbeeld met name op zonnige dagen meer energie geleverd dan wordt gebruikt. Met het afschaffen van de salderingsregeling is het doel om mensen slimmer om te laten gaan met eigen opgewekte stroom.

Slimmer en beter gebruik maken van je stroom

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft is het belangrijk om de stroom slimmer én zoveel mogelijk te gebruiken, ook op piekmomenten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stofzuigen, je wasmachine laten draaien of elektrische auto opladen als de zon schijnt. Hierdoor haal je meer rendement uit je eigen zonne-energie en bespaar je op het kopen van stroom via je energieleverancier.

 

Gevolgen voor de terugverdientijd?

Als de salderingsregeling stapgewijs wordt afgeschaft wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen langer omdat stroom terugleveren minder opbrengt. Door de stroom echter zelf slimmer te gebruiken kun je de terugverdientijd weer verkorten. RTL Nieuws heeft gedeeld dat de terugverdientijd van zonnepanelen circa 7 jaar zal zijn. Onze zonnepanelen gaan circa 25 jaar mee, dus je verdient de investering sowieso terug.

Energieopslag: optimaal gebruik van je zonne-energie

Met een thuisbatterij maak je optimaal gebruik van je zonne-energie. Door de zonnestroom op te slaan kun jij zelf bepalen wanneer je de stroom inzet. Zo kun je bijvoorbeeld de energie gebruiken op momenten dat je zonnepanelen weinig of geen energie produceren en juist energie opslaan op piekmomenten.

Wil jij je woning verduurzamen voor optimaal rendement?

ASN Installaties staat duurzaamheid hoog in het vaandel, daarom verkopen, installeren en onderhouden wij o.a. zonnepanelen, zonneboilers en thuisbatterijen. Wij kijken naar de beste oplossing voor jouw situatie, om een zo hoog mogelijk rendement te creëren. Wil jij besparen op gas en/of elektriciteit en een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Neem contact op met onze adviseurs voor vrijblijvend advies op maat.

Vraag vrijblijvend persoonlijk advies aan

Vul onderstaand contactformulier in en ontvang vrijblijvend meer informatie over wat zonnepanelen voor u kunnen betekenenType dak:
* verplichte velden

Mis onze aanbiedingen en nieuws op het gebied van energiebesparing niet! Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

Informeer mij vrijblijvend