Neem contact op via

0519 - 82 00 00
Deskundig advies op maat
24/7 hulp bij storingen
Passie voor duurzaamheid

 

Het is vaak in het nieuws en er wordt veel over gedebatteerd: wat gaat er gebeuren met de salderingsregeling voor zonnepanelen? De wijzigingen zijn nog niet rond, maar leveren wel al veel vraagtekens op. Heeft u zonnepanelen of wilt u zonnepanelen aanschaffen? Wij hebben de veranderingen voor u op een rij gezet.

 

Wat is de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling wordt overtollige zonne-energie die u hebt opgewekt (en teruggeleverd aan het elektriciteitsnet) ingehouden op uw energieverbruik per jaar. Op zonnige dagen leveren zonnepanelen meer elektriciteit op dan dat uw woning of gebouw op dat moment nodig hebben. De overtollige stroom wordt dan aan het net gegeven. Op momenten dat de zon niet of minder schijnt (bijvoorbeeld 's avonds) levert u geen stroom, maar moet u juist elektriciteit afnemen. Aan het einde van het jaar kunt u de stroom die u van het net afneemt verrekenen met de stroomrekening. Wekt u meer stroom op dan dat u verbruikt? dan krijgt u geld terug.

Voorbeeld: Als u in de zomer 500kWh meer energie opwekt dan dat i verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Aan het einde van het jaar wordt de teruggeleverde energie door uw energieleverancier ingehouden op uw energierekening. Heeft een energieleverancier in een jaar 2000 kWh geleverd en heeft u 500 kWh teruggeleverd? Dan betaalt u nog 1500 kWh aan de energieleverancier.

Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft?

Er zijn verschillende redenen waarom de overheid de regeling wil afschaffen.

Er is een fluctuerende prijs op basis voor afname en levering van stroom. Als de zon schijnt en er wordt veel energie teruggeleverd (zoals in de zomer) dan daalt de energieprijs, want er is veel aanbod van stroom. Op dit moment is er meer aanbod van stroom dan dat er vraag is, en wordt de energie op het net gezet. Op momenten dat er minder zonlicht is (zoals in de winter of ‘s avonds), is er weer meer vraag naar stroom en is de stroom duurder. Op dit moment is het prijsverschil enkel gunstig voor eigenaren van zonnepanelen.

De salderingsregeling zou ook een negatief effect hebben op het op piekmomenten overbelaste energienetwerk. Zo wordt er bijvoorbeeld met name op zonnige dagen meer energie geleverd dan wordt gebruikt. Met het afschaffen van de salderingsregeling is het doel om mensen slimmer om te laten gaan met eigen opgewekte stroom.

Slimmer en beter gebruik maken van eigen stroom

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft is het belangrijk om de stroom slimmer én zoveel mogelijk te gebruiken, ook op piekmomenten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stofzuigen, uw wasmachine laten draaien of elektrische auto opladen als de zon schijnt. Hierdoor haalt u meer rendement uit uw eigen zonne-energie en bespaart u op het kopen van stroom via de energieleverancier.

 

Gevolgen voor de terugverdientijd?

Als de salderingsregeling stapgewijs wordt afgeschaft wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen langer omdat stroom terugleveren minder opbrengt. Door de stroom echter zelf slimmer te gebruiken kunt u de terugverdientijd weer verkorten. RTL Nieuws heeft gedeeld dat de terugverdientijd van zonnepanelen circa 7 jaar zal zijn. Onze zonnepanelen gaan circa 25 jaar mee, dus u verdient de investering sowieso terug.

Energieopslag: optimaal gebruik van uw zonne-energie

Met een thuisbatterij maakt u optimaal gebruik van zonne-energie. Door de zonnestroom op te slaan kunt u zelf bepalen wanneer u de stroom inzet. Zo kunt u bijvoorbeeld de energie gebruiken op momenten dat de zonnepanelen weinig of geen energie produceren en juist energie opslaan op piekmomenten.

Wilt u uw woning verduurzamen voor optimaal rendement?

Bij ASN Installaties staat duurzaamheid hoog in het vaandel, daarom verkopen, installeren en onderhouden wij o.a. zonnepanelen, zonneboilers en thuisbatterijen. Wij kijken naar de beste oplossing voor uw situatie, om een zo hoog mogelijk rendement te creëren. Wilt u besparen op gas en/of elektriciteit en een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Neem contact op met onze adviseurs voor vrijblijvend advies op maat.

Vraag vrijblijvend persoonlijk advies aan

Vul onderstaand contactformulier in en ontvang vrijblijvend meer informatie over wat zonnepanelen voor u kunnen betekenenType dak:
* verplichte velden

Alle energiebesparende oplossingen onder één dak.

Informeer mij vrijblijvend